ראש מרחב הדרום בשב"כ, המכונה באות א', פרש מתפקידו בקיץ 2024, במהלך כהונתו, על רקע מחדלי 7 באוקטובר והכישלון למנוע את מתקפת חמאס על יישובי העוטף. תפקידו מקביל בדרגתו לאלוף בצה"ל, והוא היה אחד מבכירי מערכת הביטחון הראשונים שהודיעו באופן פומבי על עזיבה בשל האחריות למחדל.
הרקע לפרישה
הפרישה באה לאחר פרסומים על התרעות וסימנים מוקדמים לפני ה‑7 באוקטובר, ועל כך שמערך הדרום בשב"כ, כמו יתר המערכת, לא הצליח לתרגם אותם להתרעה אופרטיבית שתמנע את המתקפה. ראש השב"כ רונן בר עצמו הצהיר אחרי הטבח כי האחריות הארגונית הכוללת מוטלת עליו, אך בשטח היו אלה מפקדי המרחבים, ובראשם מפקד הדרום, שהפכו לסמל לכישלון המודיעיני וההגנתי.
נאום הפרידה והאחריות
בטקס הפרידה הפנימי תיאר א' את תחושת האשמה והכאב, אמר שהוא נושא אחריות מלאה על הכישלון והגדיר את הפרישה כחוב אישי ומוסרי כלפי משפחות ההרוגים, החטופים והמפונים. הוא הדגיש כי בקשת הסליחה שלו אינה מוחקת את הכישלון, אך מבחינתו היא צעד הכרחי בניסיון לעשות תיקון מינימלי מול הציבור.
המחליף והמשמעות הארגונית
לתפקיד ראש מרחב הדרום מונה מחליף מתוך המרחב של יהודה ושומרון, בכיר המכונה ס', מה שנתפס כרמז לכוונה להעתיק לעזה דפוסי עבודה הדוקים יותר שאפיינו את השליטה המודיעינית ביו"ש. לפי פרסומים בישראל, רוב הבכירים בשב"כ שביום 7 באוקטובר היו קשורים ישירות למחדל ביקשו לסיים תפקיד כשיתאפשר, כך שהפרישה של ראש המרחב הדרומי נתפסה כחלק מגל אחריות אישי־מקצועי במערכת הביטחון.
Tags
חדשות
